Eπικαιροποίηση και αναβάθμιση της Εφαρμογής Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου της Τράπεζας Πειραιώς: Βελτίωση του μοντέλου εκτίμησης του θεσμικού κινδύνου της εφαρμογής Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου

Η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να εντοπίσει και να ποσοτικοποιήσει τους κινδύνους και τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πελάτες της και στην ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ζητείται:
Προσδιορισμός πτυχών της κλιματικής αλλαγής και ιεράρχηση των κινδύνων και των ευκαιριών που πρέπει να διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς.
Ποσοτικοποίηση των κινδύνων και ευκαιριών της κλιματικής αλλαγής και αξιοποίηση των λύσεων προσαρμογής του κλίματος για τις επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη μηχανισμών διαχείρισης κινδύνου και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ενσωμάτωσή τους στα τραπεζικά συστήματα πιστωτικού κινδύνου και επιχειρηματικού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ενσωμάτωσή τους στα τραπεζικά συστήματα πιστωτικού κινδύνου και επιχειρηματικού σχεδιασμού – δηλαδή ενσωμάτωση του κλιματικού παράγοντα στη διαδικασία αξιολόγησης πελατών της Τράπεζας Πειραιώς.
Η Λύση του Συμβούλου
Η ομάδα μας εργάστηκε για τον εντοπισμό των επιπτώσεων και των επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.
Αναπτύξαμε καινοτόμα εργαλεία (μοντέλα αξιολόγησης κινδύνου κλιματικής αλλαγής) για την εκτίμηση σε νομισματικούς όρους του κόστους της κλιματικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις και του απαραίτητου επενδυτικού κόστους της προσαρμογής.
Μεγάλη επιτυχία του έργου ήταν η ανάπτυξη του Μοντέλου Ποσοτικοποίησης Κλιματικου Ρίσκου. Το μοντέλο αυτό εκτιμά ποσοτικά τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή που σχετίζονται με συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, υποτομείς και εταιρείες λόγω υφιστάμενων ή μελλοντικών κανονισμών για την κλιματική αλλαγή και τις άμεσες οικονομικές απώλειες ή κέρδη που οφείλονται σε αυξημένη θερμοκρασία, ξηρασία, βροχόπτωση, ακραία φαινόμενα και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ο κίνδυνος κατανέμεται σε φυσικό κίνδυνο, άμεσο και έμμεσο κανονιστικό κίνδυνο. Προς το παρόν, εργαζόμαστε για την ενημέρωση του μοντέλου ώστε να συμπεριληφθούν και οι κίνδυνοι μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin